Dennis van den Buijs (VRT) : 'Wijn, het gezelschap én het verhaal' - aankooptips fles
De wijnwereld evolueert iedere dag, er is heel wat gaande. Elk jaar praten we weer over een goed jaar, of juist een slecht jaar. Veel opbrengst, weinig opbrengst en hoe staat het met de kwaliteit? Wist je dat er wereldwijd de wijnboeren zo’n 7,3 miljoen hectare aan wijngaard oppervlakte cultiveren?
'Een bijzonder boeiend interview met VRT-journalist Dennis van den Buijs over wijn op Radio 1 spitste m'n oren', vertelt Guy Verellen van NNieuws. 'De afgelopen decennia verschenen heel wat boeken over wijn. Meestal technisch, over hoe de godendrank schenken, de vinificatie, de vaktermen voor de oenoloog en de gastronoom, en... de prijzen. Maar je miste in deze literatuur vooral een écht verhaal, de emotie achter de wijn, achter het champagne Huis, het Château, het imago, de passie.
Dennis van den Buijs : 'Wijn brengt mensen geluk. Dit boek doet hetzelfde'
'Vraag mij niet om blind te proeven', weet auteur-journalist Dennis van den Buijs (36) over wijn. 'Dat is een sport op zich. Ik wil ook niemand mijn smaak opdringen. We kunnen er eindeloos over discussiëren, maar goede wijn is wat voor jou op dat moment lekker is. Het gezelschap waarmee je de wijn degusteert, en het verhaal geven een onmisbare extra dimensie aan jouw persoonlijke ervaring. De emotie.
Het recente boek 'Wijn' vertelt geschiedenis, anekdotes en verrassende verhalen voor bij… wat dacht je, een lekker glas wijn. En dat is precies wat Dennis (uit Kalmthout) met z'n boek “Wijn” doet in pakweg 100 kortverhalen.
Het boek vertelt de verhalen in 8 hoofdstukken waar geschiedenis, prestige, religie, macht en business, maar ook natuur en wetenschap de invalshoeken zijn. Je leest bekende legendes als “Gallo Nero” of “Dom Pérignon”, maar veel verhalen brengen nieuwe ontdekkingen en inzichten in wijn.
En Dennis onderstreepte (als belangrijk detail, maar toch) : een fles champagne heeft 6kg/cm2 (Bijna 6 Bar) druk. Dus opletten bij het openen, en dan genieten.
Wijn is traditie en bestaat duizenden jaren. Het kan niet anders dan dat er ontelbare boeiende anekdotes zijn.
Dennis Van den Buijs is ook een succesvol podcaster, is een geboren verteller en dat merk je aan zijn schrijfstijl: laagdrempelig, direct, gedurfd en niet vies om heilige huisjes omver te gooien. Door de verhalen heen geeft Dennis ook behoorlijk wat wijnkennis aan de lezer door. Elke tekst is gekoppeld aan de wondere wereld van wijn en druiven.
Wijn brengt mensen geluk. Dit boek doet hetzelfde: verwondering, ongeloof, een lach… je vindt het doorheen dit boek.
Het boek “Wijn” richt zich tot élke wijnliefhebber. Voorkennis is niet vereist (maar een beetje wijnkennis helpt wel). Een absolute aanrader als je met een écht origineel cado een wijnvriend(in) wil verrassen.
Bestel nu bij Uitgeverij: Ertsberg - €24,95 - ook verkrijgbaar bij Boekhandel Bert Van Sande, Fraikinstraat Herentals - en de andere betere boekhandel. Geef het boek als knallend geschenk samen met een heerlijke fles champagne of wijn die je relax uitkiest. De mooiste combinatie om 2023 met vrienden en relaties heel fijn in te zetten!
'Studiereizen naar Champagne : een wijnverhaal met Lutgart Simoens BRT2'
'Tijdens m'n 2 studiereizen naar Champagne met Lutgart Simoens, het legendarische en geliefde BRT2-radio-icoon, ontdekten we bij o.a. Maison Krug, Bollinger, Pommery & Greno en Perrier-Jouët en samen dat bij wijn degusteren inderdaad een verhaal thuishoort', vervolgt Guy Verellen.
'Niet enkel de vinificatie, hoe serveren, maar vooral ook het imago van het Huis, de tips van de wijnboer, de historie tellen bij de intense beleving bij het proeven. Het Maison Krug was daar een opvallend voorbeeld van : een ambachtelijke productie met uitsluitend gebruik van bouchons en liège kurken stoppen, de uitzonderlijke ligging van hun wijngaard in Clos du Mesnil (Mesnil-sur-Oger - in de Côte des Blancs), de manuele remuage in de kelders. De remuage is een van de bewerkingen die de flessen champagne ondergaan tijdens de méthode traditionnelle waarin van een stille wijn een bruisende champagne wordt gemaakt.
M'n thesis 'Champagne: image et relations publiques' (1976) en m'n de studiereizen onder de koepel van het CIVC (Epernay) en het CIVB (Bordeaux) met Lutgart Simoens bevestigen 100% wat auteur Dennis Van den Buijs in z'n opmerkelijk boek 'Wijn' zo boeiend beschrijft. Ook m'n artikel in Avenue Magazine (1991) onderschrijft de visie van Dennis.
'Wijn' : een absolute aanrader voor die unieke extra toets bij jouw geslaagde eindejaarsfeesten !', besluit Guy Verellen.
Nog enkele aankooptips voor wijn of champagne
Koop nooit champagne of wijn die in een winkel recht staat in de schappen, en volop in de warmte en in het kunstlicht van de winkel staat.
Bekende wijnboer mr. Pitois van Mesnil-sur-Oger (Champagne, Côte-des-Blancs) : 'Als een fles champagne langer dan een week rechtstaat, wordt de kurk heel droog en ontsnappen de bubbels. De wijn zakt in mekaar door de zuurstof, en neemt ook de geuren van de winkel op.
De warmte in de winkel en het kunstlicht zorgen voor het vernietigingsproces van de wijn. Vraag altijd naar flessen die nog in hun verpakking liggen of in een kistje. Héél belangrijk. Fijne Feestdagen !'
NNieuws/ Guy V.